• Meer dan 40 jaar ervaring in orthodontie
  • Scherpe prijsstelling
  • Innovatie in de praktijk

Een beugel? Alles wat je moet weten!

Staan je tanden scheef, staan je te tanden te dicht op elkaar of juist te ver uit elkaar? Dan is een beugel mogelijk een oplossing. Een beugel zorgt ervoor dat je tanden netjes recht naast elkaar komen te staan. Een beugel wordt geplaatst door een tandarts of orthodontist.

Beugel voor volwassenen

Beugels voor volwassenen zijn niet meer vreemd in het dagelijkse leven. Tegenwoordig draagt een kwart van de volwassenen een beugel. De technieken zijn veranderd en er is veel meer mogelijk dan vroeger. Zo behoort een onzichtbare beugel ook tot de mogelijkheden. Een beugel nemen op latere leeftijd voelt misschien als een grote stap, maar met de innovatieve methodes en ontwikkelingen kunnen de twijfels wellicht afgenomen worden.

Volwassenen kiezen vaak voor een transparante beugel. Hiervoor bestaan verschillende opties. Met de doorzichtige of witte slotjesbeugel van keramisch materiaal zijn de zogeheten brackets haast identiek aan je tandkleur. Hierdoor zien mensen minder snel dat je een beugel draagt. In hoeverre de beugel opvalt, is afhankelijk van de kleur van je eigen tanden. Desondanks vallen de keramische brackets altijd minder op dan de metalen slotjes. Deze beugels zijn wel kwetsbaarder en duurder dan de metalen slotjesbeugel.

Een comfortabelere optie is een uitneembare beugel met aligners, ofwel hoesjes. Deze bijna onzichtbare beugel doe je uit wanneer je eet, drinkt en bij flossen en poetsen. Om de twee weken vervang je de aligners voor nieuwe aligners om het gewenste resultaat te krijgen. De beugel kan pas worden gedragen op het moment dat de kaken zijn uitgegroeid, dat is het geval bij de leeftijd vanaf 18 jaar. Deze beugel is dus ideaal voor volwassenen.

Bij het plaatsen van een beugel is het van belang dat het gebit gezond is. Hoe gezonder het gebit, hoe beter de beugel het werk doet. Het goed verzorgen van je gebit is hierin belangrijk. Vooraf bespreek je met de behandelaar welke opties mogelijk zijn en hoe het gewenste resultaat behaald wordt. Het resultaat is per persoon verschillend. Het soort beugel, de behandelduur en de complexiteit spelen hierin een rol.

Beugelkosten zijn afhankelijk van je wensen en behoeften. Ook  lopen de kosten uiteen van de behandeling. Om je meer inzicht te geven wat een beugel kost, kun je een afspraak maken bij een van de AirSmile-behandelaars.

Beugel voor kinderen

De overgang van melktanden naar het volwassengebit gaat niet altijd vanzelf. Problemen die regelmatig voorkomen zijn: een spleet tussen tanden, een onjuiste positie van de kaak, een een over- en/of onderbeet en het missen van 1 of meerdere tanden. Hierbij beveelt een tandarts een orthodontist aan. Tussen de 9 en de 14 jaar zijn kinderen aan het wisselen en kan er nog gebruik worden gemaakt van de ruimte die tijdens het wisselen van het melkgebit vrij is gekomen. Ook zijn de kaken nog in de groei. Met behulp van een beugel kunnen deze in de juiste positie gestuurd worden. Wanneer je alleen scheve tanden hebt, is het mogelijk om een (slotjes)beugel te dragen. Bij een overbeet kunnen verschillende beugels gebruikt worden om de ruimte te verkleinen tussen de boven- en ondertanden.

Als je als ouder twijfelt of je kind aan een beugel moet, is het raadzaam om dit met je tandarts te bespreken. Deze kan, als de voortanden van het boven- en het ondergebit aan het wisselen zijn, inschatten of je kind een beugel nodig heeft. De tandarts kan hierbij ook zien of er voldoende ruimte is voor het blijvend gebit en of de boven- en onderkaak goed op elkaar passen. Kinderen hoeven dus niet uitgewisseld te zijn voordat ze in aanmerking komen voor een beugel.

Het dragen van een beugel duurt ongeveer, net als bij volwassenen, twee tot drie jaar. De duur hangt af van de gebitsafwijking en hoe consequent je de beugel draagt. Iedere vier tot zes weken kom je naar de praktijk voor controle en behandeling.

Welke beugel is geschikt voor mij?

Er bestaan verschillende soorten beugels voor kinderen. Het woord binnenbeugel zegt het al. Deze beugel zit volledig in de mond, zoals de bekende ‘slotjes’ en plaatjesbeugel. Ze worden gebruikt om specifieke tanden en kiezen te verplaatsen. Zo’n vaste beugel (slotjes) wordt alleen geplaatst wanneer alle melktanden en kiezen zijn gewisseld.

Sommige binnenbeugels zijn uitneembaar. De bokbeugels en de uitneembare plaatjesbeugels zijn hier voorbeelden van. Deze zorgen ervoor dat groepen tanden en kiezen verplaatst worden. Ze hebben als voordeel dat je ze makkelijker kunt schoonmaken.

De buitenboordbeugel wordt met een band om de nek en/of het achterhoofd geplaatst. Het doel van deze beugel is om de stand van de kaken te veranderen en de onder- en bovenkaak beter op elkaar te laten aansluiten. Over het algemeen hoef je deze beugel niet de gehele dag te dragen.

Orthodontisten maken ook gebruik van ‘onzichtbare’ beugels. Aan de achterkant van de tanden worden dan slotjes vastgemaakt, zodat je deze niet ziet. Op de markt bestaan ook doorzichtige bitjes, ook wel aligners genoemd.

Welk model je kind nodig heeft, hangt af van het probleem. Het kan zijn dat verschillende beugels achtereen gedragen moeten worden.

Hoe het behandeltraject verloopt kan per behandelaar verschillen, maar in grote lijnen komen de stappen overeen. Zo worden bij je eerste afspraak je wensen besproken. De orthodontist bekijkt hoe je gebit en je gezicht eruit zien. Hij geeft vervolgens een advies, vertelt welke mogelijkheden er zijn en laat weten wat de behandeling ongeveer moet gaan kosten. Bij de volgende afspraak word je uitgebreider onderzocht. Op basis van een gebitsafdruk en röntgenfoto’s wordt een behandelplan opgesteld. Bij de derde afspraak wordt het behandelplan besproken. Welke beugel(s) krijg je, hoelang moet je de beugel dragen en wat is het te verwachten resultaat? Hierna wordt een vervolgafspraak gemaakt om de beugel te plaatsen waarna je regelmatig op controle komt.

Beugel voor 1 tand

Een orthodontist kan, door middel van een beugel, tanden verplaatsen zodat deze weer recht komen te staan, zoals hierboven is beschreven. Maar wat als er maar een tand scheef staat?  Door aan de ene tand iets meer te slijpen en aan de andere tand iets minder, kan een standsverandering gerealiseerd worden, wel in combinatie met een beugel.

Neem contact op met een AirSmile behandelaar bij jou in de buurt voor informatie over het rechtzetten van tanden en kiezen. Bekijk hier het overzicht.